Досвід США щодо регулювання та створення умов для розвитку малих та середніх підприємств, зокрема у АПК.

10 березня 2014 року Міністерство сільського господарства США оголосило програму підтримки малих та середніх фермерів та володільців ранчо, яка допоможе побудувати сильні підприємства, розширити ринки та отримати доступ до нових ринків, а також наростити їх діяльність. За останніми даними статистики сільського господарства МСП здійснюють вирішальний вплив на сільське господарство і для економіки США в цілому та мають величезний потенціал.

Заходи підтримки включають покращення доступу до ресурсів Міністерства сільського господарства США, інструменти управління ризиками, які краще реалізують потреби дрібних виробників, здійснюють навчальні заходи та розширюють об’єм корисної інформації. Міністерство сільського господарства США представляє серію навчальних засобів, спрямованих на підвищення можливостей фермерів, які займаються в межах місцевих та регіональних продовольчих систем. Крім того, Кроме того, Міністерство сільського господарства США буде проводити інформаційно-пропагандистську діяльність малих та середніх фермерів та володільців ранчо.

Доступ до капіталу:

  • Зміни в Farm зберігання і кредитна лінія (FSFL) Програми для допомоги МСП виробників овочів і фруктів: доступ до програми для холодного зберігання і пов’язаного з ними устаткування. Різноманітні засоби для виробників фруктів і овочів, зокрема, програма сільського господарства, що дає право на звільнення від вимоги щодо страхування урожаю або покриття NAP. FSFL також можуть бути використані для фінансування комір для зберігання сіна і зернових бункерів.
  • Фінансування для виробників під популярної програми мікропозики. Міністерство сільського господарства США запустили програму мікрокредит, щоб дозволити старт-апам, малим і середнім фермерам отримати доступ до $ 35000 у вигляді позик, використовуючи спрощений процес. З моменту свого дебюту в 2013 році, Міністерство сільського господарства США випустило більше 4900 мікропозик на загальну суму $ 97 млн.
  • Фінансування обруч будинків, що дозволяють продовжити вегетаційний період. Обруч будинки забезпечують можливості для отримання прибутку, а також сприяння збереженню малих і середніх фермерів. Програма пайовий обруч будинок була розпочата в якості пілота в 2010 р. Відтоді більше 10 000 обруч будинків уклали контракти. Міністерство сільського господарства США найближчим часом оголосить додатково $ 15 млн для розвитку обруч будинків в стійких округах бідності в дев’ятнадцяти штатах у рамках Міністерства сільського господарства США Strikeforce для розвитку сільських районів і ініціативи можливостей .

Управління ризиками:

Розробка інструментів для допомоги малим і середнім селянам і фермерам приймати розумні фінансові рішення щодо планів на майбутнє. Міністерство сільського господарства США розробляє страховий поліс, який краще задовольнятиме потреби високо диверсифікованих виробників фруктів і овочів, особливо малих і середніх. Використання нових інструментів дозволяє закон про сільське господарство. Міністерство працює, щоб зменшити витрати на страхування сільськогосподарських культур для фермерів початківців та власників ранчо. І органічні виробники виграють від ліквідації раніше необхідної п’яти відсоткової надбавки на страхування урожаю.

Застосування ринкових можливостей:

  • Міністерства сільського господарства США запроваджує Програму ферма для шкіл, яка передбачає сім нових ферм, до яких прикріплені шкільні координатори на місцях в регіональних офісах, щоб допомогти побудувати прямі стосунки між малими і середніми виробниками і шкільними округами. Одні з пріоритетних областей ферм для шкіл стосуються створення можливостей для розвитку малих і середніх тваринницьких і птахівницьких виробників. З 2013 року Міністерство сільського господарства США інвестувало близько $ 10 млн в Програму ферми для шкіл грантів, які підтримують школи, які купують продукцію з місцевих і регіональних джерел. У 2011-2012 учбовому році тільки впродовж року, школи провели на місцевому і регіональному рівнях закупівлі продовольства майже на $ 355 млн.
  • Розширення об’єму, постачання і інформації для споживачів через Market News. Новини ринку в теперішній час займаються збором даних про ціни на трави для годування яловичини, щоб озброїти виробників, реальною ціновою інформацією в секторі. Новини ринку також скоро почнуть збирати інформацію про місцеві ціни на продовольство і про об’єм малих і середніх виробників, зайнятих в цьому секторі ринку. Новини ринку забезпечують інформацію про ціну в реальному часі, об’єм, живлення, і інформацію про стан попиту для виробників, щоб мати можливість використати її для проведення виробничих і маркетингових рішень. Доступ до своєчасної, об’єктивної ринкової інформації в межах ігрового поля для усіх виробників, що беруть участь в ринку.
  • Розширений Каталог фермерів Національного СSAs, магазини на фермах і сховища. Ця інформація допоможе малим і середнім виробниками знайти нові ринкові можливості. Національний фермерський ринок Каталог отримує більше 2 мільйонів переглядів в рік.

Безпека харчових продуктів:

  • Реалізуються пілотні проекти в п’яти штатах, щоб допомогти малим і середнім фермерам добитися належної сільськогосподарської практики (GAP) сертифікації. Сертифікація GAP, як вказують фермери, відповідає стандартам безпеки харчових продуктів, необхідним для роботи багатьох роздрібних покупців. У цих пілотних програм малі і середні виробники зможуть розділити витрати і збори, пов’язані з процесом сертифікації в якості групи. Зусилля групи GAP нині розробляються в співпраці з МСП груп виробників в штаті Мічіган, Вісконсін, Монтана, Пенсильванія і Міссурі.

Освітні ресурси і інформаційно-пропагандистська робота:

  • Створено Керівництво Learning Series для малих і середніх виробників, щоб допомогти їм орієнтуватися у наявних ресурсах USDA, доступних на Know Your Farmer, Know Your Food сайтах. Першими в цій серії будуть навчальні програми для малих і середніх тваринницьких і птахівницьких виробників. Керівництво з додаткових навчальних серій буде випущено пізніше цього року. Навчаючий персонал на місцях і команди Strikeforce будуть розширювати охоплення малих і середніх виробників, що використовують керівництво по навчанню.
  • Запущений освітній проект Рішення у малому масштабі для вашої ферми, серія освітніх ресурсів, розроблених як для дрібної худоби і виробників овочів і фруктів. Вона включає поради з простих управлінських дій, таких, як посадка покривних культур в складних структурних умовах, система управління відходами тваринництва або щодо інноваційних зрошувальних пристроїв.

Закон про сільське господарство 2014 року:

Нещодавно підписали 2014 Farm Bill, який забезпечує Міністерство прямими ресурсами на підтримку малих і середніх фермерів, у тому числі:

  • Програми для починаючих фермерів і програми ранчо розвитку (BFRDP), який надає гранти для організацій, що здійснюють підготовку, навчання і забезпечують охоплення і технічну допомогу для нових і початкуючих фермерів на виробництво, маркетинг, управління бізнесом, правові стратегії і інші теми, критично важливі для успішного ведення бізнесу. Закон передбачає $ 100 млн на BFRDP впродовж найближчих 5 років.
  • Грант Програма додана вартість для виробників була змінена на більш ефективно орієнтовану на маленькі і середні сімейні ферми, починаючи і соціально незахищених фермерів і ветеранів. Закон передбачає $ 63 млн впродовж наступних 5 років.
  • Програма створення фермерського ринку і просування продовольства розширена для підтримки як прямих, так і споживчих можливостей та інших проектів в ланцюжку постачань, такі як вузли продуктів харчування. Закон передбачає $ 30 млн в рік.

Министерство сельского хозяйства пропонує наступні пропозиції щодо бюджету на 2015 рік, які включають додаткові ресурси, щоб допомогти малим і середнім фермерам і власникам ранчо, у тому числі:

  • $ 2,5 млн, щоб забезпечити підготовку з безпеки харчових продуктів для власників і операторів невеликих фермерських господарств, малих підприємств харчової промисловості, ягідних і овочевих постачальників, постраждалих від закону Модернізація безпеки харчових продуктів;
  • $ 3 млн для малих, соціально неблагополучних виробників в межах Програми грантів та для забезпечення історично знедолених сільських американців;
  • $ 2,5 млн для нової Продовольчої та сільськогосподарської програми стійкості для ветеранів війни (ФАРМ-ветеринари), що сприяє науці, освіти, і розширення діяльності для ветеранів;
  • $ 11 млн для виробників в межах Програми грантів на додану вартість. Закон 2014 р. передбачає додаткові $ 63 млн доступного фінансування, які доки не витрачені;
  • $ 2,5 млн фінансування Національної служби сільськогосподарської статистики для проведення обстеження на предмет прав власності на землю і сільськогосподарських фінансових характеристик. Включає підтримку адміністрування, який надаватиме додаткові демографічні дані, що відносяться до малих і початкуючих фермерів і власників ранчо;
  • $ 1,2 млн для Управління інформаційно-пропагандистською діяльністю для і виконання положень Закону 2014 р. про сільське господарство, пов’язаних з пропагандистською діяльністю для початкових, малих і соціально незахищених фермерів і власників ранчо, у тому числі ветеранів, і сільських громад;
  • $ 25,7 млн на відомчі адміністрації в підтримці важливих заходів по наданню підтримки і нагляду Департаменту, у тому числі щодо управління малими і з соціально незахищених фермерами, програм утилізації (припинення) неспроможного бізнесу.

Історії успіху в межах реалізації програм у США в галузі птахівництва, можна подивитися на сайті Центру з інтеграції сільськогосподарських систем

Сімсон О.Е. на замовлення ГС МСПКУ